maanantai, 28 syyskuu 2015 10:04

Räppi soi ja laidat ryskyvät - Suomi-sarjassa ei pärjää "diibadaaballa"

Kirjoittanut Riku Saari
Joki-Erkkilä napsi lauantain ottelussa kaksi syöttöpistettä. Joki-Erkkilä napsi lauantain ottelussa kaksi syöttöpistettä. Riku Saari

Suomi-sarjassa ei erätaukoshow'lla tai tanssitytöillä pröystäillä, mutta sarja tarjoaa erinomaista jääkiekkoviihdettä, jossa nuorten miesten into vie ja järki vikisee. Mukaan mahtuu myös JHT:n Juho Joki-Erkkilän kaltaisia konkareita.

Kalajoki-tekstein varustettu linja-auto toivottaa tervetulleeksi aurinkoiseen Hyrylän urheilupuistoon Tuusulaan. Alueella on kaksi jäähallia, joista toisessa on alkamassa Suomi-sarjan kohtaaminen KJT - JHT.

Hallin ulkopuolella vaeltelee toppatakkeihin sonnustautuneita ihmisiä. Se tuntuu omituiselta, sillä sää on syyskuun lopulla varsin lämmin.

Totuus valkenee pian. Hyrylän jäähallissa on kylmä. Todella kylmä. Harvassa ovat ne Suomessa järjestettävät yleisötilaisuudet, joiden tauolla lähtee mielellään ulos vain lämmitelläkseen. Pakastimelta tuntuvassa kiekkopyhätössä se on välttämättömyys.

Onneksi yläkerran kahviosta saa kolikoita vastaan kahvia ja jostain kuulemma makkaraakin, joten suomalaisen urheilukulttuurin peruskivet on muurattu tukeviksi.  

– Puitteet ovat mitä ovat. Mutta jotenkin tässä on jääkiekko aidoimmillaan, kotijoukkue KJT:n tiedottaja Jari Hotti kertoo ennen ottelua.

Vielä viime kaudella Hyrylässä pelattiin Suomi-sarjaa Bewe TuusKi-nimellä. Nimenmuutos yhdisti edustusjoukkueen osaksi KJT:n junioripolkua.

Paikalla on viitisenkymmentä innokasta katsojaa, mutta Hotin mukaan viime kevään ratkaisuotteluissa katsomot olivat täynnä ja tunnelma suorastaan riehakas. Lauantainakin paikalla on uskollisia faneja rumpuineen. Kolmikko on ryhmittynyt seinälle levitetyn asianmukaisen kannatuslakanan eteen.

– Jaahas, summeri ei taaskaan toimi, täytyy muistaa painaa se erätauolle, toimitsija-aitiossa pohditaan ennen ottelun alkua.

Itse peli on vauhdikasta ja laidat ryskyvät, kun nuoret kiekkosoturit polkevat kaukalon päästä päähän. Välillä nuorukaisten tunteet kuumenevat, mutta pieni toverillinen maalineduspaini kuuluu asiaan.

Kahden pelaajan törmättyä vauhdilla yhteen siniviivalla toinen jää makaamaan maahan tuskaisten voimasanojen saattelemana. Hallissa on hetken hiirenhiljaista. 

Pian KJT-peluri nousee ylös omin voimin. Tällistä selvitään säikähdyksellä. Kukaan ei sano mitään, mutta sekä katsojien että vaihtopenkin ulospuhalluksen voi aistia: ”huh, ei sattunut pahemmin”. 

Uuden sukupolven kiekkoa

Pukukopissa pauhaavat 90-luvun alun Brooklynistä kumpuavat paksut bassorytmit. Rokkisukupolvi on väistynyt, Suomi-sarjassakin on koittanut uuden kiekkosukupolven aika. Musiikin lisäksi myös pelaajat ovat pääasiassa 90-luvulla syntynyttä nuorten kansallisella tasolla menestynyttä porukkaa.

Niitä pelaajia, jotka eivät Liiga-otsikoihin tai nuorten maajoukkueisiin mahtuneet, mutta joiden entisiä pelikavereita pelaa Hyrylän jäähallia kirkkaammissakin valoissa. Juniorina on kenties voitettu mestaruuksia ja kilpailuvietti on kova.

Esimerkiksi JHT:n maalia vartioi lauantaina nuorten MM-kisoissakin torjunut 24-vuotias ja isokokoinen slovakki Juraj Holly, joka hakee uralleen uutta nostetta Suomi-sarjasta.

Joukossa on myös konkareita. Yksi heistä on kalajokisten 30-vuotias Juho Joki- Erkkilä, jolla on takanaan satoja otteluita Mestiksessä ja Suomi-sarjassa. Pitkän Tampereen kautta kurvanneen kaarroksen jälkeen hän palasi täksi kaudeksi kotikulmilleen ja kasvattajaseuraansa Kalajoelle.

– Työt järjestyivät sopivasti sekä itselle että vaimolle. Kyllä se aina on vähän ollut puserossa, että joskus haluaa kotikonnuille takaisin. Tuttu porukka aika pitkälti, helppo ja mukava oli tulla, Joki-Erkkilä kertoo.

Kalajoelle Joki-Erkkilä siirtyi pelattuaan viime kausina Tampereen KOOVEEssa ja Nokian PYRYssä. Ennen sitä 172-senttinen taituri pelasi viisi kautta Lempäälän LeKissä, joka on tunnettu vilkkaasta pelaajaliikenteestään Tampereen liigaseuroihin ja takaisin. Viimeisellä kaudellaan kalajokinen toimi joukkueen kapteenina.

– Onhan se sillä tavalla haastavaa, kun pelaajia tulee ja menee, mutta sielläkin melkein kaikki olivat Tampereen alueelta. Kiekkopiirit ovat niin pienet, että aina joku jotain kautta tiesi, millaisesta kaverista on kyse. 

Suomi-sarjan otteluohjelma painottuu viikonloppuihin. Arkisin pelaavat vain kohtuullisen välimatkan päässä toisistaan olevat joukkueet.

Kun pelaajat ovat opiskelijoita tai käyvät päivätöissä, se joukkue on vahvoilla, jonka valmennus pystyy herättelemään ja valmistamaan ottelun alkuun paremmin. 

– Talvisin viikonloput menevät tähän, mutta siihen on tottunut, koska tätä on ikänsä tehnyt. Vapaa-aika jää pienelle, koska kaikki käyvät päivätöissä viikot. Jos ei tästä tykkäisi, ei tätä jaksaisi, Joki-Erkkilä pohtii suhdettaan jääkiekkoon.

Miten työnantaja suhtautuu intohimoisesti jääkiekkoa harrastavaan työntekijään, jos vierasreissu tai pelipäivä osuu viikolle?

– Kahdeksantuntista päivää ja siitä suoraan hallille. Meillä oli Mestiksessäkin vain iltaisin treenejä. Työnantaja jousti, jos oli pelireissuja ja kotipeleihin pääsi lähtemään aiemmin. Siellä tultiin hyvin vastaan, muun muassa myyntitöitä tehnyt Joki-Erkkilä kiittelee työelämän joustoja.

Nuoret pelaajat ovat innokkaita ja elävät ottelussa suurella tunteella. Järki ei aina mahdu samaan pelisysteemiin. Kiekkokontrollia tärkeämpää on kontrolloida hermonsa, sillä taitavat pelaajat osaavat hyödyntää ylivoimamahdollisuutensa.

Pelin sisäiset heilahtelut voivat olla suuria ja lauantain ottelussakin KJT:n kahden maalin tukeva johtoasema kääntyi päätöserän viimeisillä minuuteilla maalin tappioksi. 

Joki-Erkkilä syötti kaksi joukkueensa kolmesta maalista.  Kalajoen 172-senttisen pienen suuren miehen merkitys on valtava niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Kun on nähnyt vähän muutakin kuin Kalajokea, voi tarjota joukkueen nuoremmille pelaajille uskottavan esimerkin.

– Nykyään olen enemmän äänessä myös kopissa ja yritän sitä kautta neuvoa nuoria. Yritän näyttää, ettei täällä pärjää diibadaaballa. Täytyy harjoitella ja käyttäytyä sen mukaisesti niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.

– Joukkuehenki on hyvä. Se on erityisen tärkeää, koska ei olla se taitavin porukka. Kun puhalletaan yhteen hiileen ja jokainen uskoo tähän touhuun, niin voimme pärjätä, Joki-Erkkilä summaa JHT:n menestysmahdollisuuksia.

Viikonlopun tulokset:

Lauantai

HCIK - PYRY 1-5

Ketterä - KHT 3-2

S-Kiekko - FPS 4-3 VL

KJT - JHT 2-3

AIK - VG-62 5-0

IPK - KOOVEE 13-3

Sunnuntai

D-Kiekko - VG-62 8-5

Kiekkokopla - KOOVEE 5-6 JA

Hunters - KHT 5-3

PYRY - S-Kiekko 6-2

FPS - JHT 3-4

Sarjataulukko ja tilastot