torstai, 31 joulukuu 2015 14:35

Maalivahtivalmentaja Lehtonen – ”Jätkät ovat kylmäpäisempiä kuin minä, en mä tonne hyppäisi!”

Kirjoittanut Silja Schemeikka
Kari Lehtonen antoi torstaiaamun maalivahtijäillä neuvoja muun muassa Emil Larmille. Kari Lehtonen antoi torstaiaamun maalivahtijäillä neuvoja muun muassa Emil Larmille. Silja Schemeikka

Maalivahtivalmentaja Kari Lehtosella on menossa toinen kausi U20-maajoukkueen mukana. Kokenut hämeenlinnalainen täydentää valmentajatiimiä omalla erikoisosaamisellaan.

Nuorten Leijonien valmennustiimi on hyvin sidonnainen, ja se näkyy myös maalivahtivalmentajan työnkuvassa.

– Tehtäväni on vastata maalivahtien harjoittelusta, ja yhdessä päävalmentajan kanssa keskustellaan siitä kuka pelaa ja tietysti pohditaan jos joku tarvitaan vaihtaa, Lehtonen luettelee.

– Ottelutapahtuman aikana teen valmentajille tilastointia, ja scouttaan tietysti vastustajan maalivahtia tilastojen pohjalta ja muutenkin.

– Ottelutapahtumassa teen ylivoimahyökkäyksiä, aloituksia, laukaisukarttaa ja minkälaisesta tilanteesta maalintekotilanteet syntyivät. Siinä oikeastaan ovat tehtäväni.

Hyökkääjää ja puolustajaa ei kiekosta tietämätön välttämättä kentältä erota, mutta jokainen tunnistaa maalivahdin.

– Kyllähän ne sääntöerot ja pelipaikka, varusteet ja tekniikka ovat suurimpia. Virheet näkyvät ja sinällään sulla on siinä isoa ruutua.

– Että sä torjut kiekkoja, ja muut yrittää laittaa sisään, päälleen käännettyä juttua sillä lailla, Lehtonen summaa.

Oma polku maalivahtien kehittäjänä

Joukkuevalmentajanakin toiminut Lehtonen on löytänyt oman polkunsa maalivahtien kehittämisestä.

– Olet joukkuelajissa yksilövalmentajana joukkueen sisällä, mitä mä rakastan tehdä. Olen yhden vuoden ollut joukkuevalmentajana, ja totesin, että ei se vaan ole mun pesti.

– Tää on se mistä mä tykkään. Valmentajana sulla on pienempi vastuualue, mutta maalivahti on se pelaaja, jota seurataan tarkimmin, myös yleisönkin joukosta, hän kertoo.

Vaikka maalivahtivalmentajalla on näissä kisoissa suoranaisesti kolmikko valmennettavanaan, on valmentaminen johdon ja joukkueen välistä yhteistyötä. Maalivahtivalmentajan tietotaito auttaa koko joukkuetta.

– Pystyn antamaan maalintekovinkkejä maalivahdin scouttaamisen kautta. Esimerkiksi eilisessä pelissä vinkit olivat annettu ja niistä osa toimikin. Vastaavasti myös sitten on puolustuksellista näkökantaa.

– Joukkuevalmentaja kysyy miten sä haluat, että pakki pelaa tuon ja tuon tilanteen, tai kaksi vastaan yksi hyökkäyksen?

– Mitä pakki tekee välissä, pelaako pakki syöttölinjaa vai antaako se painetta? Tiimi tekee yhteistyötä, niin joukkuevalmentaja kuin maalivahtivalmentaja.

”Merkittävä haaste on henkinen puoli”

Kun maalivahti on hallin seuratuimpia pelaajia, voi jännitys vallata kehon ja mielen. Se millaisena jännityksen kokee ja kuinka vahvana on kuitenkin kiinni pelaajasta.

Pitkän uran valmentajana tehnyt Lehtonen on uransa aikana tavannut useita pelaajia.

Osalla pelaajista jopa ura on ollut vaarassa liiallisen jännittämisen takia. Aika tai oma halu ovat tekijöitä, mitkä ovat olleet merkittäviä jännityksen selättämisessä.

– Kyllä se aika yksilökohtaista on missä vaiheessa se jännittäminen alkaa helpottaa.  Mulla on ollut tässä lähemmäs kolmekymppistä molaria, joka jännittää, ja sitten on ollut 17-vuotiasta, jota ei kylmää laittaa edes ydinsotaan. Ja kaikkea siltä väliltä, kyllä se on enemmän persoonakohtainen juttu, hän kertoo.

Nuorten Leijonavahtien suurin haaste on se mitä pään sisällä tapahtuu, niin tolppien välissä kuin maalivahdin alueen ulkopuolella. 

– Kun ollaan MM-kisoissa, niin kyllähän se merkittävä haaste on henkinen puoli.  Kyllähän nuo kaverit taitotasoltaan ovat suurin piirtein samalla levelillä kaikki, ei siellä mitään isompia eroja enää ole.

– Kyllähän se on korvienväli, mikä asia tässä on se tärkein. Jätkät ovat kylmäpäisempiä kuin minä, en mä tonne hyppäisi, Lehtonen pohtii.

 

Olet nyt

Lisää U20-uutisia