sunnuntai, 16 huhtikuu 2017 21:16

Alle 16-vuotiaiden maajoukkueelle tappio kauden päätösottelussa - Katseet kääntyvät nyt seuraavaan kauteen

Kirjoittanut Arto Sihvonen

Leijonanpentujen kauden viimeisen turnauksen päätösottelu päättyi Ruotsin selvään voittoon maalein 1-5 (0-3,1-2,0-0). Tappio tiesi samalla sitä, että Suomi menetti mahdollisuutensa neljän maan turnauksen ykköstilaan.

Oma peli toimi numeroista huolimatta

Ruotsi pöllytti Leijonien turkkia pahiten ottelun avauserässä. Numeroiden taakse kätkeytyy kuitenkin pelillisesti jopa turnauksen paras erä. Leijonanpennut toteuttivat omaa pelitapaa nimenomaan erittäin hyvin yhteistyöjääkiekon, hyvän liikkeen ja karvauspelaamisen näkökulmasta.

Jääkiekko on maalinteko- ja maalinestopeli, ja nämä osa-alueet olivat niitä, jotka eivät pelissä toimineet. Ruotsi pystyi vastaavasti hyödyntämään omat harvat maalintekotilanteensa tappavan tehokkaasti.

Usko omaan tekemiseen ei hiipunut

Suomen niskaan kaadettiin lisää kylmää vettä hieman ennen toisen erän puoliväliä Ruotsin alivoimamaalin muodossa. 0-4-tappioasemakaan ei hyydyttänyt Suomen yritystä, vaan joukkueen kavennusmaali ja samalla ainoa tehty maali syntyi vajaa pari minuuttia Ruotsin onnistumisen jälkeen. Maalin teki puolustaja Aapo Holtinkoski siniviivalaukauksella.

Vielä viimeisellä erätauolla joukkue uskoi vahvasti nousuun ja ottelun kääntämiseen. Päätöserässä Ruotsi kuitenkin pelasi viisaasti johtoasemassa, ja piti Leijonapelaajat poissa ykkösluokan maalintekopaikoilta. Ruotsin kohdalla sekä maalivahtipeli että viisikkopuolustaminen toimivat hyvin, ja erässä ei nähty yhtään maalia.

Päätösottelu oli tasainen muiden tilastojen kuin tehtyjen maalien osalta. Suomen pelaajat rakensivat laadukkaita maalintekopaikkoja vastustajaa enemmän, ja samalla myös Ruotsin maalivahti joutui torjuntatöihin Leijonavahteja useammin.

Päätösturnauksen kautta katseet tulevaan kauteen

Koko kauden osalta alle 16-vuotiaiden maajoukkueen saldo oli vahvasti positiivinen. Kauden 15 ottelusta voitettiin 12 ja kolmesta tappiosta yksi tuli voittolaukauskilpailussa, yksi oli yhden maalin tappio varsinaisella peliajalla ja ainoa selvällä maalierolla tullut tappio oli kauden päätösottelu.

Joukkue pystyi voittamaan kaikki eurooppalaiset kärkijoukkueet, eli Ruotsin, Venäjän ja Tshekin vähintään kerran, joten päättynyt kausi oli siinäkin mielessä menestyksekäs.

Joukkueen päävalmentaja Mika Marttila käänsi ottelun jälkeen katseensa jo tulevaan kauteen.
- Kansainvälisen tason pelaaminen vaatii pelaajalta erinomaista luistelutaitoa ja jaksamista. Luistelunopeus ja -kestävyys ovatkin asioita, joita pitää kesän aikana kehittää, Marttila painotti.

Päävalmentaja oli päättyneen kauden osalta tyytyväinen siihen, että joukkue omaksui oman tyylin, tavan ja peli-identiteetin nopeasti ja pystyi myös toteuttamaan sovittuja asioita.

- Tämä antaa erinomaisen pohjan U17-pelikauden haasteisiin, Mika Marttila summasi.

Kirjoittaja on U16:n joukkueenjohtaja.

Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen ohjelma, seuranta, tulokset ja tilastot