sunnuntai, 12 helmikuu 2017 10:07

U16:n päävalmentaja Mika Marttila listaa kansainvälisen pelaamisen vaatimuksia - ”Pelaajat menneet todella paljon eteenpäin”

Kirjoittanut Arto Sihvonen
U16 venäläismaisemissa. U16 venäläismaisemissa. Arto Sihvonen

Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Mika Marttila näkee otteluiden tulosten ja turnaussijoituksen takana paljon yksittäisen pelaajan kehittymiseen liittyviä asioita.

- Euroopan kärkimaat laittavat joukkueen ja sitä kautta jokaisen pelaajan todella kovaan testiin, Marttila toteaa.

Kansainvälisten huippuottelujen tuloksellinen pelaaminen vaatii pelaajalta sellaisia ominaisuuksia, jotka eivät korostu kotimaassa oman ikäluokan SM-sarjassa.

- Kansainvälinen pelaaminen edellyttää sekä monipuolista luistelutaitoa että jaksamista. Vaatimus luistelun suhteen koskee jokaista peliä ja jokaista vaihtoa turnauksessa, Marttila korostaa.

- Tila ja aika jäällä täytyy ansaita, mitään ei saa ilmaiseksi, päävalmentaja Marttila toteaa ja jatkaa kamppailukyvyn olevan yksi kv-pelaamisen kulmakivistä.

Mika Marttila antaa tunnustusta joukkueensa pelaajille Novgorodin turnauksen otteluista.

- Hävisimme ehkä muille joukkueille senteissä ja kiloissa, mutta joukkueen moraali ja peli-ilme olivat turnauksen parasta luokkaa. Joukkueen arvot, mm. työn tekemisen merkitys, tulivat selvästi esille jokaisessa ottelussa.

Marttila löytää tulosten takaa myös monia pelin rakenteisiin liittyviä vahvuuksia ja onnistumisia.

- Hyökkäyspelaamisessa puolustajat pystyvät pääsemään liikkeellä pois paineen alta. Hyökkäysten vauhti on hyvä ja hyökkäysalueella kiekolle löytyy tuki, Marttila summaa.

Tulosten taustalla olevat tilastot näyttävät myös hyviltä. Tasakentällisin joukkue teki turnauksessa viisi maalia vastustajien kolmea vastaan ja ylivoimapeleissä saldo oli 5-2.

- Erikoistilannepelaamisen merkitys korostuu kansainvälisessä pelaamisessa, ja silläkin osastolla pärjäsimme hyvin, Marttila toteaa.

Päävalmentaja on tyytyväinen myös siihen kehitykseen, joka pelaajistossa on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana.

- Pelaajat ovat menneet todella paljon eteenpäin niin fyysisellä, henkisellä kuin pelilliselläkin osa-alueella.

Marttila painottaa, että pelin kehitys on todella nopeaa ja että mukana pysyminen vaatii sekä paljon työtä arjessa että oppimiskykyä uusien asioiden ja haasteiden edessä.

Kirjoittaja on U16:n joukkueenjohtaja.