keskiviikko, 09 tammikuu 2019 11:22

USA:n yliopistosarjaa pelaava hyökkääjä Emma Nuutinen tähtää kevään MM-kotikisoihin: ”Moni yllättyy positiivisesti”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
USA:n yliopistosarjaa pelaava hyökkääjä Emma Nuutinen tähtää kevään MM-kotikisoihin: ”Moni yllättyy positiivisesti” Pasi Mennander

Alkukauteensa tyytyväinen Emma Nuutinen piipahti Suomessa viettämässä joulua perheen kanssa. Mercyhurstin yliopistossa kiekkoileva hyökkääjä viihtyy hyvin rapakon takana ja on nauttinut opiskelun ja kiekkoilun yhdistämisestä.

- Mä olen tosi tyytyväinen mun alkukauteen. Verrattuna aiempiin kausiin, nyt ei ole ollut mitään loukkaantumista ja vammaa taustalla, että nyt on ollut ehjä alkukausi, ja pelit on kulkenut tosi hyvin.

- Olen tykännyt tosi paljon olla siellä. Aamut ollaan koulussa, päivät treeneissä ja illat tehdään läksyjä, että kyllä siinä pitää valmis tekemään töitä, kun vieraspelireissut aiheuttaa myös poissaoloja, niin kyllä siinä saa tehdä töitä koulun kanssa. Ajankäytönsuunnittelu on tärkeää, Urheilujohtamista ja markkinointia opiskeleva Espoon Bluesin kasvatti jutteli.

Nyt kolmatta kauttaan USA:n yliopistosarjassa pelaava Nuutinen koki ensimmäisen vuoden jälkeen todella ison shokin, jota kukaan ei osannut odottaa ollenkaan. Nuutisen silloinen opinahjo, North Dakotan yliopisto, päätti yllättäen lopettaa koko naiskiekon ohjelmansa. Se tiesi myös Nuutiselle uuden opiskelupaikan etsintää. Onneksi suomalaisen ensimmäinen kausi oli hyvä eikä hän jäänyt tyhjän päälle.

- Joo se oli kyllä tosi iso shokki. Se tuli kyllä niin puskan takaa, ei kukaan olettanut, että niin voisi käydä. Se oli kyllä paha yllätys kaikille. Mulle oli selvää, että haluan kuitenkin jatkaa siellä ja tehdä tutkinnon loppuun, ja aloin heti katsoa, että mitä vaihtoehtoja on. Onneksi mulla oli hyvä se ensimmäinen vuosi, niin tuli heti tarjouksia uusista kouluista, Nuutinen muisteli koettelemustaan parin vuoden takaa.

Nuutinen antaa suuren arvon sille, että pelaajana kehittymisen ohessa hän saa suoritettua yliopistotutkinnon, joka antaa turvaa ja selkänojaa myös urheilu-uran jälkeiseen aikaan. Hän kokee, että vuodet Pohjois-Amerikassa ovat koulineet hänestä monipuolisemman kiekkoilijan.

- Verrattuna niihin Blues-kausiin, niin sellainen kokonaisvaltainen pelaaminen on parantunut. Aiemmin olen ollut vahvasti kiekollinen pelaaja, mutta nyt muut osa-alueetkin on kehittynyt, että enää ei ole ainoastaan se hyökkäyspelaaminen, joka on aina ollut mun vahvuus.

Nuutinen on innoissaan, että saa pelata vielä ensi kaudenkin kovatasoista yliopistosarjaa. Hänen pitäisi valmistua yliopistosta keväällä 2020, ja sen jälkeen on aika miettiä uraa eteenpäin.

- Toi on kyllä sellainen, että sitä pitää alkaa miettiä. En ole kyllä yhtään vielä miettinyt vaan on keskittyminen ollut yliopistossa, 22-vuotias kiekkotaituri myönsi.

Maajoukkue on aina ollut Nuutiselle iso motivaattori, sillä Suomea on aina hienoa edustaa arvokisoissa. Erityisesti ensi kevään MM-kotikisat pyörivät Nuutisen mielessä usein myös arjessa, ja hänellä on espoolaistaustaisena pelaajana erityinen palo päästä kisajoukkueeseen mukaan.

- Just kun itse on pelannut monta vuotta Espoossa, niin olisi tosi siistiä päästä sinne. Nyt on pelannut Jenkeissä, niin perhe ja kaverit eivät ole päässeet katsomaan pelejä, niin olisi tosi siistiä päästä sinne kotiyleisön eteen pelaamaan, Nuutinen fiilisteli.

Läheltä pohjoisamerikkalaisia kiekkoilijoita viime vuodet seurannut Nuutinen kertoo, että ainakin hänen mielestään lajin kaksi suurmaata ovat vauhdissa vielä edellä.

- Henkilökohtaisesti olen kokenut niin, että jenkkisarja on tosi vauhdikas. Siellä liike ja luistelu on se isoin vahvuus. Ja se on se, missä on varsinkin itsellä eniten kiinnikurottavaa, että kaikki on tosi kovia luistelemaan. Siihen pitää ainakin itse keskittyä, Nuutinen tiesi.

Urheilullinen Nuutinen on edustanut juniori-ikäisenä Suomea myös jalkapallossa, mutta nyt lajivalinta on tehty, ja hän panostaa täysillä jääkiekkoon. Hän on tyytyväinen myös siihen, että ilmapiiri Suomessa on muuttunut, ja naiskiekkoilu kiinnostaa ihan eri tavalla.

- Viime vuosien aikana ihmiset ovat suhtautuneet eri tavalla naiskiekkoon. Arvostus on selvästi noussut. Ihmiset on huomanneet, miten ollaan noustu ja otettu steppejä maajoukkueen kanssa ja ihan eri tavalla ihmiset tulevat juttelemaan ja kyselemään, Nuutinen jakoi kiitosta.

Hän haluaa myös kannustaa ihmisiä tutustumaan lajiin kevään MM-kisoihin.

- Jos ei ole ikinä ennen nähnyt naiskiekkoa, tai laji ei ole tuttu, niin sen takia kannattaa tulla katsomaan. Monilla saattaa olla turhia ennakkoluuloja. Se on oikeasti vauhdikasta peliä, että varmasti moni yllättyy positiivisesti, Nuutinen pohti.


Naisten MM-kisat pelataan Espoon Metro Areenassa 4.-14.4.2019. MM-kotikisojen otteluohjelma löytyy täältä, pääsyliput ovat puolestaan myynnissä Ticketmasterin myyntikanavissa. Parhaillaan käynnissä ovat alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat Japanissa. Nuutisen perheellä on edustus myös näissä kisoissa: Suomen joukkueessa pelaa Emma Nuutisen pikkusisko Sofia Nuutinen. Tyttöjen MM-kisauutiset löytyvät täältä.
 

 

 

Olet nyt

Lisää Naisleijonien uutisia