keskiviikko, 27 helmikuu 2013 12:00

Maalivahti Riku Törnqvist odottaa Huippu-Pohjola -leiriltä kovia pelejä

Kirjoittanut
Riku Törnqvist. Riku Törnqvist. Pasi Mennander

Hyvinkään Jää-Ahmojen Riku Törnqvist on yksi Huippu-Pohjola -leirille valituista maalivahdeista. Tavoitteensa hän on asettanut korkealle ja haluja tehtä töitä niiden saavuttamiseksi löytyy.

Tiistai 22. tammikuuta 2013. Jää-Ahmojen C-juniorit ovat vallanneet Hyvinkään jäähallin kaukalon. Maalivahtivalmentaja Vesa Kettunen ja maalivahti Riku Törnqvist hiovat jälkimmäisen torjunta-asentoa, yhä uudelleen ja uudelleen. Puhe ei katsomon puolelle kuulu, mutta eleet paljastavat, että kyse on hanskan korkeudesta.

- Opeteltiin ”Veskun” kanssa pitämään kättä korkeammalla. Silloin perustorjunta-asentoni pysyy parempana, Törnqvist kertoo harjoitusten jälkeen.

- Hanskakäden korkeudella säädellään luisteluasentoa, Kettunen tarkentaa.
- Riku sairasteli äsken ja sen jälkeen hänen luisteluasentonsa on ollut liikaa etukenossa. Näkökenttä ei silloin ole paras mahdollinen. Kaikki liikkuvuus perustuu hyvään luisteluasentoon. Näen sen niin, että hanskalla ikään kuin pidetään katsetta ylhäällä ja selkää suorana.

Hyvinkään Jää-Ahmat jäi syksyllä C-nuorten SM-alkusarjan ykköslohkossa harmittavasti kolmen pisteen päähän paikasta kymmenen joukkueen SM-sarjassa. Kausi on jatkunut joulutauon jälkeen CSM:n alemmassa jatkosarjassa.

- Emme kai sitten vaan tehneet tarpeeksi maaleja. En oikein tiedä, mistä se johtui, Törnqvist pyörittelee syksyn niukkaa karsiutumista.

Miten oma kautesi on mennyt?
- Vähän ailahtelevasti. Alkukausi oli hyvä, mutta viime aikoina pelit ovat menneet vähän huonommin.

Kettunen vahvistaa suojattinsa arvion.
- Riku oli syksyllä oikeasti loistava. Juuri tällä hetkellä liikkuvuuden kanssa on pieniä ongelmia, mutta jokaiselle maalivahdille käy joskus niin, että homma ei suju parhaalla mahdollisella tavalla. Juuri nyt emme ole opettelemassa mitään uutta, vaan pyrimme palauttamaan sellaista, jonka hän jo osaa.

Riku, mitä odotat Huippu-Pohjola-leiriltä?
- Tietysti kovia pelejä ja paljon hyviä suorituksia. Toivon saavani hyviä vinkkejä muun muassa tähän torjunta-asentoasiaan.

- Jännää sinne on mennä. Aluksi voi olla vähän vapinaa käsissä, mutta kai siellä olemiseen tottuu.

Maalivahtivalmentaja toivoo leirin isoimman annin olevan henkistä laatua.
- Riku voi edetä urallaan vaikka kuinka pitkälle. Hänen liikkuvuutensa on aivan loistava, refleksit ja intohimo lajia kohtaan huikeaa luokkaa. Hän antaa kaikkensa joka kerta ja on kilpailuhenkinen, mutta aika-ajoin liian ankara itselleen.

- Toivon, että Riku saa Huippu-Pohjola -leiriltä itseluottamusta. Hän potee tuskaa, jos ei saa harjoituksissa kaikkia kiekkoja kiinni. Juuri hänen iässään on henkisen kasvun aika, jotta ei kiinnitä huomiota epäolennaisiin asioihin, Kettunen sanoo.

Riku, mitkä ovat tavoitteesi jääkiekkoilijana?
- Päästä mahdollisimman korkealle, mielellään vaikka NHL:ään asti.

Oletko valmis tekemään töitä saavuttaaksesi unelmasi?
- Kyllä! Olen tehnyt tähänkin asti.

Mitkä ovat vahvuutesi?
- Varmaan nopeus ja hanskakäsi. Pelasin joskus pesistä, siitä se on tullut.

Paljastaisitko heikkoutesi?
- Välillä hermostun turhasta. Yritän olla kaukalossa rento, mutta aina se ei onnistu. Ja jos patjan ja kilven väliin vetää, kiekko menee liian usein maaliin.

Huippu-Pohjola -leiri järjestetään Vierumäellä 27.2.–3.3.2013.

Huippu-Pohjola vuosi vuodelta

Mikä oli Huippu-Pohjola?

Jääkiekkoliiton Pohjola-leiri järjestettiin vuosina 2010-2015 kaksiosaisena. Ns. pääleiri, nimeltään Huippu-Pohjola, kokosi Vierumäelle leirivuonna 15 vuotta täyttäneiden poikien ikäluokan parhaimmiston. Ennen Huippu-Pohjolaa järjestettiin Pohjola-leirin (tai "koulutus-Pohjolan) nimellä leiri vuotta nuoremmille. Huippu-Pohjola oli näistä kahdesta leiristä se, joka jatkoi 1960-luvun alussa käynnistyneen talvisuurleirin traditiota.

Etsi sivustolta