torstai, 15 joulukuu 2016 18:52

Toni Lydman ensimmäisestä maajoukkuekutsustaan: ”Äiti jätti lankapuhelimen viereen lapun, että soita Aravirralle”

Kirjoittanut Hinni Hirvonen

Puolustaja Toni Lydman sai torstaina kunnian olla Jääkiekkoleijona numero 238.

Yksi kaikkien aikojen kokeneimmista suomalaisista NHL-puolustajista muistelee ensiaskeliaan Leijona-paidassa nauraen. Lydman pelasi vielä divisioonassa debytoidessaan 18-vuotiaana A-maajoukkueessa.

- En ollut pelannut yhtään SM-liigapeliä. Kun pleijarit olivat käynnissä sinne otettiin nuoria ensimmäisille maajoukkueleireille ennen MM-kisoja sparraamaan.

- Apuvalmentaja Hannu Aravirta oli jättänyt soittopyynnön ja äiti kirjoitti lankapuhelimen viereen lapun, että soita Aravirralle. Ajattelin, että joku on tehnyt tepposen.

Soittaja oli kuitenkin Aravirta ja Lydman lähti Vierumäelle leirille.

- Viikkoa myöhemmin taisi olla ensimmäisen peli muistaakseni Kokkolassa Latviaa vastaan. Harvoin ennen sitä tai jälkeenkään on jännittänyt niin paljoin pelissä kuin silloin.

Lydmanin paras maajoukkuemuisto puolestaan liittyy Torinon olympialaisiin.

- Peli kulki ja fiilis joukkueessa oli huikea.

Jääkiekkoleijonaksi aatelointi merkitsi konkaripuolustajalle paljon.

- Se oli hieno kunnia. En tiennyt, mitä ajatella. Kävin katsomassa, että aikamoinen nimilista ja kunnioitettava joukkio, minne pääsee mukaan.


 

Olet nyt

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta