lauantai, 09 marraskuu 2019 14:24

Päätuomari Mikko Kaukokari: "Se on aika raaka maailma"

Kirjoittanut Siiri Markkanen
Päätuomari Mikko Kaukokari: "Se on aika raaka maailma" Mika Kylmäniemi

Päätuomari Mikko Kaukokari aloitti tuomaroinnin SM-liigassa kymmenen vuotta sitten, kaudella 2009-2010. Sen lisäksi hän on tuomaroinut myös kansainvälisellä tasolla, viimeksi perjantai-iltana U20-ikäluokan ottelun Suomen ja Venäjän välillä. 

Kaukokarin mukaan tuomarin arki eroaa paljonkin liigakauden ja turnauksien välillä. 

– Turnauksissa se on paljon hektisempää. Kun on lyhyt turnaus, niin siinä tapahtuu paljon asioita lyhyessä ajassa. Liigakausi on sitten puolestaan pitkä, siinä pitää olla sellaista pitkäjänteisyyttä ja jatkuvuutta. Turnaukset on kyllä hienoa aikaa, koska ne on niitä harvoja hetkiä kun saa olla jääkiekkotuomarina ihan täysammattilainen.
 
Monia varmasti kiinnostaa, miten tuomarit sitten oikein kommunikoivat keskenään jäällä kesken pelin tiimellyksen. Varsinkin kansainvälisissä peleissä, joissa tuomarit eivät yleensä puhu keskenään samaa kieltä. 
 
– Joissain peleissä meillä on sellainen mikrofoniyhteys, mutta sitten taas joissain ei. Ilman mikkiä se menee sitten kuin ennenkin eli käsimerkeillä. Mutta mikit sitten kun on, niin niiden välityksellä on kyllä tosi helppo kommunikoida, 39-vuotias päätuomari avaa. 
 
Kaukokarin mukaan tuomarit tuntevat toisensa kansainvälisellä tasolla todella hyvin.
 
– Tosi hyvin tunnetaan toisemme. Meillä on sellainen tietty sukupolvi, joka on siellä nyt ollut jo vähän pidempään. Varmaan ihan tarkoituksellakin meidät on tutustutettu hyvin toisiimme, että yhteistyö sitten varmasti toimii. 
 
Millainen sitten on hyvä jääkiekkotuomari ja mitkä asiat siihen vaikuttavat? 
 
– Tää jääkiekko on lajina vähän muuttunut. Ennen vanhaan varmaan tarvittiin vähän sellaista äijämäistä johtamista, mutta nykyään tää peli on niin nopeeta, että tuomarin vaatimukset on pysyä hyvässä kunnossa ja on sen mukaan sitten oikeessa paikassa ja näkee tilanteet oikein, koska nykyään on kuitenkin kaikki videoklipit myös saatavilla. Se on aika raaka maailma, pitää tosiaan aina vaan olla mahdollisimman hyvässä paikassa josta näkee. Että nykyään se liittyy juuri enemmän sijoittumiseen. Muuten sitten omalla olemuksella ja jäähyillä johdetaan pelejä, mutta sillekin on sitten ne omat hetkensä jos vielä sitä vanhaa äijämäisyyttäkin tarvitaan, espoolaissyntyinen Kaukokari tuumii pitkään. 
 
Seepra ja puusilmä-huudot ovat tuomarintyössä tuttu juttu. Miten yleisön sivallukset ja muu arvostelu kannattaa sitten parhaiten sivuuttaa?
 
– No vaikka silleen, että mä en ainakaan seuraa mitään sosiaalista mediaa. Pelien aikana niitä katsomohuutoja ei itse asiassa edes kuulu, että se on aika jännä juttu. Mutta sitten jos tulee pelaajilta tai valmentajilta palautetta, niin siihen on oppinut suhtautumaan. Paksu nahka auttaa.
 
Mikä jääkiekkotuomarin tehtävässä on sitten kaikista parasta ja palkitsevinta? 
 
– No varmaankin se sellainen jälkifiilis, kun on sattunut sellainen peli jossa on onnistunut ok. Sen jälkeen on kyllä hyvä fiilis, varsinkin jos se on vielä ollut haastava ja hyvätasoinen peli. Itse pyrin olemaan sellainen urheilullinen tuomari, joka ainakin suurimmaksi osaksi saa tilanteet oikein eli on oikeudenmukainen. Ja sitten myös toivottavasti silloin kun menee väärin, niin osaa myös myöntää sen ja keskustella asiat läpi pelaajien kanssa, Kaukokari muistuttaa ohimennen että ihmisiä tuomaritkin vain ovat. 
 
Kaukokari seuraa jääkiekkoa paljon myös vapaa-ajallaan ja myöntää, että lajia on lähes mahdotonta seurata enää muusta kuin tuomarin näkökulmasta.
 
– Tän tuomarintyön takia aika paljon seuraan, joo. Pitää tietää siis periaatteessa että mitä on tapahtunut peleissä, ei tuu sitä kautta sitten yllätyksiä omissa peleissä. Ei sitä pysty kyllä enää katsomaan vain katsojana, vaan pelit näkee pelkästään tuomarin silmin aina. Siinä on toki sekin, että kun joka pelistä voi aina oppia jotain, niin senkin takia niitä on hyvä katsoakin juuri tuomarin silmin. 
 
Juuri muita pelejä, otsikoita ja lajia ylipäätään on seurattava tarkkaan, jotta tuomari olisi varmasti perillä pelaajista ja mahdollisista edellisistä kahnauksista, osaten ottaa ne omassa tuomaroinnissaan huomioon. Kaukokari myös peräänkuuluttaa tuomareiden aktiivista kommunikointia keskenään.
 
– Joo kyllä niitä pelejä tai ainakin niiden sellaisia ratkaisutilanteita pitää seurata. Ja sitten totta kai juttelemalla edellisten pelien tuomareiden kanssa. Kommunikoidaan muiden tuomareiden kanssa paljon ja varsinkin sitten keväällä playoffssien aikaan se korostuu entisestään. 
 
Pelaajilla tiedetään usein olevan tiettyjä rutiineja ennen peliä, osalla on jopa hieman taikauskoakin mukana. Miten on tuomareiden laita? 
 
– Meitä on erilaisia. Varmaan on niitäkin, joilla on vähän taikauskoa ja tiettyjä rutiineja mutta mä yritän itse mahdollisimman paljon välttää niitä. Juurikin siksi ettei jäisi jokin asia rutiinista kiinni, joten koitan välttää niitä, Kaukokari naurahtaa. 
 
Jäällä tunnetusti aina sattuu ja tapahtuu, mutta mitään sen kummempia kommelluksia espoolaistuomari ei omalla kohdallaan ole kokenut. 
 
– Varmaan sellaiset lukuisat kaatumiset. Tietysti myös virheet on mieleenpainuvia sellaisella valitettavalla tavalla. Mutta muuten varmaan vaan noi kaatumiset, ei siinä sen kummempaa; ei muuta kuin ylös sieltä ja matka jatkuu!
 
Kaukokarilla on vyöllään myös pelaajaura, jonka aikana hän edusti mm. Espoon Bluesia sekä pelasi myös yli 200 ottelua Mestiksen puolella. Pelipaikaltaan hän oli keskushyökkääjä. Halu pysyä lajin parissa peliuran jälkeenkin oli Kiekko-Espoon kasvatilla vahva. 
 
– En ollut kuitenkaan riittävän hyvä pysymään ammattipelaajana, mutta halusin kuitenkin pysyä mukana lajin parissa. Sitten puntaroin siinä valmentamisen ja tuomaroinnin välisiä eroja ja vaihtoehtoja ja ainakin siihen elämäntilanteeseen ajankäytöllisesti tuomarointi sopi paremmin, Kaukokari kertaa. 
 
Suomessa ei ole ammattituomareita, mutta Kaukokari kuuluu niihin harvoihin joille se on siitä huolimatta leipätyö.  
 
– Mä olen järjestänyt elämäni silleen, että mä vaan tuomaroin. Se on ollut pitkä projekti, eikä siihen hommaan kukaan pysty heti hyppäämään. Mutta siinä kun järjestelee elämäänsä silleen, niin kyllä se on mahdollista. Se on tosiaan mulle ihan päätyö, ja kyllähän mä sellaiseen vähemmistöön kuulun meistä suomalaistuomareista siinä mielessä. Ihan oma valinta se on ollut ja se on eräänlainen elämäntapa. 
 
Nuorten MM-kisoissa ja myös CHL:ssä tuomaroinut Kaukokari kuuluu siihen tuomarien ryhmään, jotka ovat tyrkyllä ensi vuoden MM-kisoihin. Toki ne siintävät hänellä siis mielessä, mutta vastaus tulevaisuuden tavoitteista tai unelmista on paljon vaatimattomampi. 
 
– Joo, MM-kisoissa tuomarointi on toki omalla tavallaan tavoite mutta jotta niihin edes pääsee, niin on vastattava niinkin kliseisesti kuin on vain vihellettävä seuraava peli hyvin. Että mä lähen tosiaan siitä, se on vähän tylsä vastaus mutta sillä pääsee yllättävän pitkälle kun vaan keskittyy siihen seuraavaan peliin, Kaukokari päättää ja nähtäväksi jää nähdäänkö hänet ensi kevään MM-jäillä!

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia

Etsi sivustolta