torstai, 08 marraskuu 2018 09:06

Leijona-debytantti Arttu Ruotsalainen: "Pienen pojan unelma käy toteen"

Kirjoittanut Siiri Markkanen
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Leijona-debytantti Arttu Ruotsalainen: "Pienen pojan unelma käy toteen" Pasi Mennander

Juniorimaajoukkueessa urallaan pelannut ja menestynyt Ilves-hyökkääjä Arttu Ruotsalainen sai mielestään odottamattoman palkinnon vahvasta alkukaudestaan ja nuorukainen valmistautuukin nyt rennolla fiiliksellä debyyttiotteluunsa A-maajoukkueessa Karjala-turnauksessa.

- No hyvillä miettein tässä ollaan. Pienen pojan unelma käy tietyssä määrin toteen, että pääsee A-maajoukkueeseen pelaamaan ja onhan se aina kunnia-asia laittaa Suomen paita päälle, rauhallisen oloinen hyökkääjä tunnelmoi.

Kutsu mukaan marraskuiseen kotiturnaukseen oli Ruotsalaiselle mieluisa yllätys.

- No en edes oikein muista mitä kävi mielessä, kun kutsu tuli! Se tuli jotenkin aika puskista, ei osannu yhtään odottaa sitä.

Nuorimies ei aseta itselleen mitään paineita tai tavoitteita turnausta ajatellen, vaan haluaa lähteä kokeilemaan kansainvälistä tasoa omien vahvuuksiensa kautta.

- No ei ole mitään hirveitä tavoitteita laitettu. Kunhan pystyy pelaamaan sellaista omaa hyvää peliä ja tuomaan esiin ne omat vahvuudet. Jos saa ne näkymään tuolla kentällä, niin mä uskon että sitä kautta hyvä tulee.

21-vuotias hyökkääjä on päässyt haistelemaan kansainvälisten pelien tuulia jo alle 16-vuotiaiden maajoukkueesta asti. Ruotsalaisella on kokemusta sekä alle 18-vuotiaiden että nuorten arvoturnauksista ja onpa kaulaan ripustettu myös mitalia.

- No totta kai se, kun hävittiin U18-kisoissa Usalle finaalipeli niin sen muistaa hyvin. Mutta sinne on kyllä mahtunut niin paljon hienoja hetkiä, vähän myös luonnollisesti sellaisia huonompiakin, mutta aina siellä on ollut mukavaa olla ja olen kiitollinen, että olen saanut kokea ne, Ilveksen hyökkääjä muistelee maajoukkueaikojaan vielä juniorina ollessaan.

- Junnumaaotteluissa se vauhti oli vielä niin paljon kovempi, kun vertaa Suomen junnusarjoihin, niin ehkä se vauhti on ollut juuri sellainen mitä on pitänyt kehittää. Ja mun mielestä siinä on kehittynytkin aika paljon, oululaissyntyinen Ruotsalainen miettii junioreiden maajoukkueesta saamiaan oppeja.

Ruotsalainen on alkujaan kärppäkasvatti, mutta siirtyi kaudella 2015-16 Ässien junioreihin josta päätyi pari vuotta myöhemmin Tampereelle ja Ilveksen riveihin. Viime kaudella nuorukaiselle kertyi Liigassa 20 tehopistettä ja nyt hän on enää vain neljän pisteen päässä tuosta. Plus-miinus-tilastokin näyttää jo +10 viime kautisen -9 sijaan.

- Vaikea sanoa. Tietysti kun joukkue on menestynyt, niin sitä kautta yksilötkin pääsee esiin. Uskon, että suurin apu on tullut siitä että joukkue on pärjännyt. Totta kai itekin on mennyt pelaajana paljon eteen päin ja se on sitten näkynyt tuolla kentällä tulosten muodossa, Ruotsalainen järkeilee syitä syyskauden liitokeliinsä.

Joukkueen yhteisen panoksen lisäksi nuori hyökkääjälupaus löytää kuitenkin myös omasta pelaamisestaan asioita, joihin on tullut muutosta.

- Ehkä sellainen tietynlainen rohkeus, että pysyy paremmin kiekossa ja pystyy tekemään kavereille enemmän kentällä tilaa sitä kautta. Ja vauhtia on tullut hitusen verran lisää sekä sellaista järkevyyttä, siinä on vissiinkin ne isoimmat asiat.

Ruotsalainen on tosiaan yksi useista Karjala-turnauksessa esiintyvistä A-maajoukkueen ensikertalaisista. Senpä takia hän saattaakin vielä olla suuremmalle osalle yleisöstä hieman tuntemattomampi kaveri. Millainen tämä pohjoisen poika sitten omien sanojensa mukaan oikein on?

- Ihmisenä oon tämmönen rento pohjosen poika. Pyrin elämään hetkessä. Pelaajana sitten pyrin olemaan mahdollisimman monipuolinen, että ei ole väliä millä tavalla yrittää auttaa joukkuetta. Onko se sitten puolustamista, alivoimaa, ylivoimaa tai tehoja; joka osa-alueelle pyrin tuomaan jonkinnäköistä apua. Pyrin olemaan sellainen pelaaja että oli tilanne mikä tahansa, niin mut voisi laittaa kentälle.

Kehittymisen varaa on aina, mutta mitä 173-senttinen hyökkääjä erityisesti vielä haluaisi omassa tekemisessään parantaa?

- Varmaan sellainen tietynlainen kamppailukovuus, sitä tarttisi saada lisää. Ja sitten sellainen tietty järki siihen, että kun en ole mikään kentän isoin poika niin pystyisi silti voittamaan niitä kaksinkamppailuita ja olemaan niissä vielä vähän nälkäisempi.

Ilveksessä toista kauttaan pelaava oululainen ei kuulemma saa joukkuekavereiltaan kuittauksia juuri mistään. Paitsi ehkä yhdestä seikasta, mikä saattaa korostua juuri Tampereella, nääs.

- Ei mua kyllä hirveesti roustata mistään! Ehkä eniten tuosta, Tampereella kun ollaan ja pohjosen poikia kun olen, niin tosta murteesta on joskus jottain sanottu. Sellainen hieman yksinäinen susi minä siellä kopissa olen tän murteeni kanssa, nuorukainen naurahtaa.

Kausi on vielä pitkä Karjala-turnauksen jälkeenkin. Joukkueen etu on luonnollisesti hyökkääjällä mielessä loppukautta ajatellen.

- En ole asettanut mittään henkilökohtaisia tavoitteita. Totta kai se, että pyrin vain menemään mahdollisimman paljon pelaajana eteenpäin ja kehittyä. Ja sitten totta kai auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon, että pystyttäisiin ottamaan mahdollisimman paljon voittoja. Kausi on kuitenkin jo lähtenyt hyvin liikenteeseen, niin pystyttäisiin jatkamaan samaan malliin ja jopa parantamaan tästä vielä. Kunhan arjessa tekkee hommat hyvin ja mentäs pelaajana mahdollisimman paljon eteenpäin, niin eiköhän siinä oo se juttu, Ilveksen mies päättää.

Karjala-turnaus käynnistyy torstaina, Suomi saa klo 18.30 käynnistyvässä avausottelussa vastaansa Venäjän. Pääsyliput Karjala-turnaukseen myy Ticketmaster, jonka verkkopalvelusta voi tulostaa myös ilmaislippuja perjantain 9.11. Suomi-kiekkopäivään. Kotikatsomoihin ottelut välittää televisiossa Yle TV2 ja radiossa Yle Puhe.

- Suomen joukkue Karjala-turnauksessa
- Karjala-turnauksen otteluohjelma & tilastot

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia