1988 - Historiallinen hopeamitali päättää odotuksen

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Timo Blomqvistin mitalituuletus oli ikimuistoinen. Timo Blomqvistin mitalituuletus oli ikimuistoinen. Lehtikuva

Matti Nykänen rohmusi Calgaryn olympiamäistä kolme kultamitalia, mutta kisojen päätteeksi tyytyväisimpiä taisivat olla Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaajat. Nykänen menestyi läpi 1980-luvun, mutta jääkiekkoilijat pystyivät vasta vuonna 1988 ottamaan ensimmäisen aikuisten arvokilpailumitalin.

Suomi aloitti jääkiekkoturnauksen nihkeästi, kun Sveitsi oli avausottelussa vahvempi maalein 2-1. Toisessa ottelussa Leijonat murskasi Ranskan 10-1 ja taivutti kolmannessa Kanadan 3-1. Paikka loppusarjaan varmistui lopulta tasapelillä Ruotsista ja voitolla Puolasta. Suomi, Ruotsi ja Kanada summasivat kukin seitsemän alkusarjapistettä, ja pisteen vähemmän kerännyt Sveitsi jäi niukasti loppusarjan ulkopuolelle.

Toisessa lohkossa Neuvostoliitto teki selvää jälkeä vastustajistaan ja eteni jatkoon puhtaalla pelillä. Jatkoon pääsivät myös Länsi-Saksa ja Tshekkoslovakia. Loppusarjassa Suomi murskasi Länsi-Saksan 8-0, mutta hävisi Tshekkoslovakialle 2-5. Ennen viimeistä ottelua Suomen ensimmäinen arvokilpailumitali oli jo varma, ja ottelussa Neuvostoliittoa vastaan ratkeaisi onko mitali hopea vai pronssi. 

Neuvostoliitto oli jo varmistanut olympiakullan ennen viimeistä ottelua. Janne Ojanen teki Leijonille toisessa erässä 1-0-maalin, mutta kolmannessa erässä Aleksandr Mogilnyi tasoitti. Vajaat kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Erkki Lehtonen vei Suomen uudestaan johtoon, ja Leijonat kukisti Neuvostoliiton maalein 2-1. Suomi nousi toiseksi ohi Ruotsin.

Olympiamitali poisti taakan maajoukkueen harteilta. Jo edellisellä vuosikymmenellä arvokilpailumitali oli ollut usein lähellä, mutta vasta 1980-luvun lopussa aika oli kypsä Leijonien suurmenestykselle. Neuvostoliiton kapteeni Vjatseslav Fetisov pokkasi kultamitalin jo useamman arvokilpailukullan tuomalla tyyneydellä. Leijonien kapteeni Timo Blomqvistin tuuletukset palkintojenjaossa tiivistivät koko kiekkokansan vapautuvan riemun.

Suomen joukkueen parhaat pistemiehet olivat Lehtonen (4+6), Raimo Helminen (2+8) ja Timo Susi (2+6). Helmisen lisäksi Suomen joukkueesta NHL:ssä olivat pelanneet esimerkiksi kapteeni Blomqvist sekä puolustajat Reijo Ruotsalainen ja Kari Eloranta. Seuraavaksi kaudeksi NHL:ään lähtivät esimerkiksi Teppo Numminen ja Jyrki Lumme, jotka tekivät mittavat NHL-urat.

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 13:34

A-maajoukkueen kausi 2019-20

7.-10.11.2019:
Karjala-turnaus (EHT), Helsinki
Pääsyliput: Ticketmaster

12.-15.12.2019:
Channel One Cup (EHT), Tshekki & Venäjä

6.-9.2.2020:
Beijer Hockey Games (EHT), Helsinki & Ruotsi

Vko 15, 2020:
2 x FIN-DEN (EHC, Nordic Cup), Suomi

Vko 16, 2020:
2 x NOR-FIN (EHC, Nordic Cup), Norja

Vko 17, 2020:
2 x SWE-FIN (EHC, Nordic Cup,) Ruotsi

30.4.-3.5.2020:
Carlson Hockey Games (EHT), Tshekki

8.-24.5.2020:
MM-kisat, Lausanne & Zürich, Sveitsi

A-maajoukkueen uutiset kausi kaudelta

Etsi sivustolta