Tulosta tämä sivu

1984 - Raipen ensimmäiset olympialaiset

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Tshekkoslovakia ahdisteli Jorma Valtosen vartioimaa maalia. Raimo Helminen ja Petteri Lehto laittoivat kroppaa likoon. Tshekkoslovakia ahdisteli Jorma Valtosen vartioimaa maalia. Raimo Helminen ja Petteri Lehto laittoivat kroppaa likoon. Lehtikuva / Ilkka Ranta

Jääkiekko eli Suomessa nousukauttaan 1980-luvulla, ja sinivalkoisten pelaajien määrä NHL:ssä kasvoi tasaiseen tahtiin. Olympialaisiin joukkue koottiin Euroopan sarjoista, ja Suomen vuoden 1984 kisajoukkueessa oli vain yksi vahvistus ulkomaisista sarjoista. Jarmo Mäkitalo pelasi Ruotsin pääsarjassa ja saapui Leijonien SM-liigakiekkoilijoista muuten koostuneeseen joukkueeseen.

Sarajevon olympialaisten suomalaismenestyjiä olivat muun muassa maastohiihtäjät Marja-Liisa Hämäläinen ja Aki Karvonen sekä mäkihyppääjä Matti Nykänen. Mitalisade oli kova, kun suomalaisurheilijat rohmusivat kaikkiaan 13 mitalia.

Jääkiekkoilijat jahtasivat edelleen ensimmäistä aikuisten arvokilpailumitalia, mutta sen saavuttamiseen olisi vaadittu voittoja lajin suurmaista. Suomi kuului vasta kärkijoukkueiden haastajien joukkoon. Alkusarjassa Suomi otti odotetut voitot Itävallasta ja Norjasta. Yhdysvalloilta irtosi tasapelipiste, mutta Kanadan ja Tshekkoslovakian vauhti oli liian kova Leijonille. Kanada kukisti Leijonat 4-2 ja Tshekkoslovakia 7-2, ja maat jättivät Suomen loppusarjan ulkopuolelle.

Suomi sijoittui lopulta kuudenneksi, kun Leijonat hävisi sijoitusottelunsa Länsi-Saksalle maalein 4-7. Leijonien parhaat pistemiehet olivat Petri Skriko (6+4), Raimo Summanen (4+6) ja Risto Jalo (2+6).

Mitalittomuudesta huolimatta Suomi-kiekko oli nousussa, kun olympiajoukkueen 20 pelaajasta peräti 11 pääsi jossain vaiheessa uraansa kokeilemaan taitojaan NHL:ssä. Vertailun vuoksi, vuoden 1980 olympiajoukkueesta vain viisi pelaajaa pääsi urallaan NHL:ään asti. Sarajevossa yksi tulevista NHL-pelaajista oli parikymppinen hyökkääjä Raimo Helminen, joka tulisi pelaamaan urallaan kaikkiaan kuudet olympialaiset.

Neuvostoliitto palasi Sarajevossa kultakantaan, kun se voitti kaikki ottelunsa. Maaliero oli tyrmäävä 58-6. Mitalisarjassa punakone sinetöi mestaruutensa kukistamalla Kanadan 4-0 ja Tshekkoslovakian 2-0. Tshekkoslovakia otti hopeamitalin, ja Ruotsi oli kolmas. Ruotsi kärsi ainoat tappionsa Neuvostoliittoa ja Tshekkoslovakiaa vastaan.

Turnauksen paras pistemies oli Länsi-Saksan Erich Kühnhackl, joka summasi kuudessa ottelussa pisteet 8+6=14. Saksalaisjätti teki sijoitusottelussa kolme täysosumaa Suomen verkkoon.

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 13:34