perjantai, 10 marraskuu 2017 00:41

Leijonille avausvoitto – Heiskaselle A-maajoukkueuran ensimmäinen maali

Kirjoittanut Siiri Markkanen
Marko Anttila pokkasi pelin jälkeen Leijonien parhaan pelaajan palkinnon. Marko Anttila pokkasi pelin jälkeen Leijonien parhaan pelaajan palkinnon. Matti Nenonen

Suomi kohtasi Karjala-turnauksen avausottelussaan Venäjän. Helsingin torstai-illassa tuota rakasta vastustajaa vastaan käyty kamppailu oli viihdyttävä ja vauhdikas näytös. Tasainen ottelu päättyi kuitenkin lopulta Leijonien 3-2 -voittoon tuoden arvokkaan avausvoiton sekä täydet kolme pistettä.

Ottelun avausmaalista vastasi jo parin minuutin pelin jälkeen Joonas Kemppainen vanhan joukkuekaverinsa Julius Junttilan huippusyötöstä. Kaksikon yhteispeli oli niin helpon ja automaattisen näköistä, että varmasti olivat vanhat Kärppä-aikaiset kuviot edelleen hyvin muistissa. Toinen syöttöpiste merkittiin niin ikään Kärppien Miika Koivistolle.

Avausosuman jälkeen peli hieman tasaantui ja kuusi minuuttia ennen avauserän päättymistä Suomi löysi itsensä ensimmäistä kertaa alivoimalta. Venäjän ylivoima oli melko ponneton, minkä seurauksena Leijonien nelosketjun työmyyrät, Antti Pihlström sekä Marko Anttila, olivatkin lähellä juonia Suomen alivoimalla jo 2-0 -johtoon, siinä kuitenkaan onnistumatta. Pirteällä pelipäällä ollut Kemppaisen johtama kakkosketju oli myös onnistua maalinteossa jo toistamiseen ihan erän lopussa.

Suomi aloitti myös toisen erän tehokkaasti, kun jo kolmen peliminuutin jälkeen 18-vuotias ensimmäistä A-maaotteluaan pelannut Miro Heiskanen iski Leijonat 2-0 -johtoon suoraan Ilya Sorokinin vartioiman maalin edestä. HIFK-puolustajan ensimmäisen A-maajoukkuemaalin syöttäjiksi merkittiin Pihlström ja Anttila.

Kotiyleisön kannustama Leijonalauma pelasi vahvasti aina kakkoserän ensimmäiselle mainoskatkolle asti. Heti katkon jälkeen tapahtui pieni herpaantuminen, mutta sen Venäjä käytti oitis hyväkseen ja pääsi iskemään kuin varkain 2-1 -kavennuksen. Venäläisten avausosumasta vastasi Kirill Kaprizov. Maalinsa jälkeen Venäjä piristyi huomattavasti ja peli vaihtuikin yhtäkkiä Suomen puolustuspäätyyn ja laukauksia alkoi sadella kohti Mikko Koskisen maalia. Momentum vaihtui kuitenkin takaisin hetkellisesti Leijonille, kun siirretyn rangaistuksen aikana Suomi sai pitkän pyörityksen aikaan Venäjän päätyyn. Siitä seurannut ylivoimakaan ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. 

Aivan toisen erän loppuun Suomen hyvän hyökkäysjakson jälkeen Venäjä pääsi toistamiseen helponnäköiseen maalintekoon. Koskisen maalin vasenkulma jäi tyhjäksi, eikä Sergey Plotnikov erehtynyt tuosta paikasta. Päätöserään lähdettiin siis kutkuttavista 2-2 -lukemista.

Päätöserä käynnistyi Leijonien osalta vaikealla tavalla, kun Suomelle tuomittiin kaksi peräkkäistä jäähyä. Ensin boksiin lähti kampituksesta Antti Erkinjuntti ja muutamaa minuuttia myöhemmin Mika Niemi huitomisesta. Leijonien kylmänviileä ja vahva alivoima toimi kuitenkin edelleen moitteettomasti, eikä Venäjä päässyt tehokkaille maalipaikoille juuri ollenkaan.

Yli 10 000-päinen yleisö sai mitä halusi, kun päätöserän puolivälissä puolustaja Atte Ohtamaa unohdettiin täysin vapaaksi Venäjän maalin eteen. Hienoa ottelua pelannut Anttila teki upean kiekonriiston ja esityön maaliin syöttäen suoraan Ohtamaalle, joka laukoi avopaikasta ottelun 3-2 -voittomaalin.

Muuten hyvin puhtaan ja siistin ottelun loppuun saatiin kuitenkin vielä vähän säpinää, kun Veli-Matti Savinainen ja Venäjän Andrei Zubarev ottivat pelitilanteen ulkopuolella hieman yhteen. Tämän lisäksi Venäjä jäähyili vielä yhden kakkosen arvoisesti lisää, mikä tarjosi Leijonille tilaisuuden ratkaista ottelu lopullisesti. Mutta myös niin ikään Venäjän alivoimapelaaminen oli vahvaa, joten torstai-illassa ei erikoistilannemaaleja nähty. Venäjä yritti viimeiseen asti tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Suomi kesti ja otti tärkeän avausvoiton ja täydet kolme pistettä heti Karjala-turnauksen alkuun. Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Anttila ja Plotnikov. Perjantaina Suomi viettää välipäivää ja kohtaa seuraavaksi lauantaina Ruotsin, ottelu alkaa klo 17.30.

Karjala-turnaus jatkuu perjantaina 10.11. - Suomi ja Venäjä viettävät välipäivää, mutta klo 15 Hartwall Arenan kaukalossa kohtaavat Tshekki ja Sveitsi ja klo 18.30 Kanada ja Ruotsi. Pääsyliput turnaukseen myy Ticketmaster, VIP-liput Starsquad. Kotikatsomoihin turnauksen välittää Yle.

 

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia