perjantai, 17 huhtikuu 2015 19:00

Sykevariaatio kertoo palautumisesta

Kirjoittanut Henna Malmberg
Puolustaja Topi Jaakola esitteli, miltä sykevariaatiota mittaavat anturit näyttävät. Puolustaja Topi Jaakola esitteli, miltä sykevariaatiota mittaavat anturit näyttävät.

Kuinka hyvin pelaaja palautuu harjoituksista, matkustamisesta tai vaikkapa aikaerosta? Yksilöllisten erojen tiedostaminen auttaa kuormituksen räätälöinnissä.

Vaikka perinteinen sykemittari näyttäisi tasaista lukemaa, kertovat tarkemmat mittarit että myös lepotilassa ja kevyessä rasituksessa ihmisen sykeväli vaihtelee koko ajan ja tätä kutsutaan sykevariaatioksi eli sydämenlyöntien välisen ajan jatkuvaksi vaihteluksi.

Sykevariaation ollessa iso eli lyöntien välinen aika vaihtelee paljon, on ihmisen autonominen hermosto palautuneessa tilassa - näin tapahtuu esimerkiksi syvässä unessa tai vaikkapa ruokailun jälkeen. Jos variaatio on pieni, kyse on autonomisen hermoston stressitilasta eli psyykkisestä tai fyysisestä kuormituksesta.

A-maajoukkueessa mitataan jo toisen vuoden ajan pelaajien sykevariaatiota eli kuormittuneisuutta. Käytössä on Aikasykkeen Firstbeat-menetelmä ja tarroilla kiinnitettävät mittarit, jotka kiinnitystapansa vuoksi sopivat hyvin leiritapahtumiin ja jääkiekkoon ylipäänsä. Asiantuntijana mittausten toteuttamisessa on toiminut alusta asti Aikasykkeen Janne Miettinen.

Pelaajat kantavat vuorollaan mittaria 1-5 vuorokauden ajan, minkä jälkeen sykevariaation vaihtelu analysoidaan. 

- Meitä kiinnostaa, kuinka paljon vuorokaudesta on palautumista, kuinka paljon kuormitusta, Leijonien lääkäri Harri Hakkarainen kertoo.

- Oleellista on, että esimerkiksi nukkumaan käydessä sykevariaatio saadaan lepotilaan mahdollisemman nopeasti ja näin palautuminen voi alkaa. Jos taas variaatio kuvaa myös yön aikana stressitilaa, ei palautuminen päivän kuormituksesta ole optimaalista. Yksi tai kaksi yötä leiriviikon aikana voi mennä stressitilassa, mutta jos koko viikko mennään ”punaisella”, on kyse käytännössä mahdollisesta ylikuormituksesta, piilevästä flunssasta tai muusta elimistöä kuormittavasta tekijästä.

Sykevariaatiossa ei tarkkailla sitä, kuinka korkeaksi syke nousee tai kuinka nopeasti se laskee. Tavoitteena on selvittää palautumista rasituksesta ja stressistä kuten harjoituksista, matkustamisesta tai aikaerosta.

Puolustaja Topi Jaakolan sykevariaatiota on seurattu maajoukkueessa ja seura-arjessa jo reilun vuoden ajan.

- On todella mielenkiintoista tietää, miten harjoituksista palautuu.

- Seuranta antaa työkaluja omien toimintamallien miettimiseen - mitä voi tehdä paremmin, mikä toimii ja mikä ei, Jaakola sanoo.
 

 

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia