lauantai, 08 marraskuu 2014 11:45

Kristian Näkyvä - ”Motivaatio pelata on ihan uudenlainen”

Kirjoittanut Siiri Markkanen
Kristian Näkyvä pelaa tällä hetkellä Luleåssa. Kristian Näkyvä pelaa tällä hetkellä Luleåssa. Silja Schemeikka

Leijonien puolustaja Kristian Näkyvä löysi omasta pelistään paljon parannettavaa voitokkaan Tshekki-ottelun jälkeen.

- Se oli vielä vähän sellainen mietteliäs peli, en ollut vielä ihan omimmillani tai parhaimmillani. Ehkä sellainen pieni jännitys siitä siis näkyi, kun se oli vasta tosiaan ensimmäinen peli täällä ja siinä oli sellaista tiettyä epäröintiä. Pelisysteemi oli uusi, eikä kaikki vielä Tshekkiä vastaan tullut ihan selkärangasta.

Yhteispeli pakkipari Ville Lajusen kanssa sen sijaan tuntui jo hyvältä ja luontevalta.

- Se toimi kyllä hyvin, vanha tuttu kaveri on kuitenkin kyseessä aiemmilta vuosilta ja tunnemme tosi hyvin, niin sellaista ongelmaa ei siinä ainakaan ollut. Tietysti Villellä oli omaa pientä probleemaa siinä, kun hänellä ei olo ollut maailman paras, joten siihen nähden pelasimme hyvin.

Kutsu A-maajoukkueeseen tuli 23-vuotiaalle puolustajalle pienoisena yllätyksenä.

- No tietysti sitä toivoi, että pääsisi tänne mukaan. Se on kuitenkin aina osoitus siitä, että on tehnyt asioita oikein ja kehitystä on tapahtunut kun halutaan tänne pelaamaan. Mutta kyllä se silti tuli vähän yllätyksenä.

JYPissä läpimurtonsa tehnyt Näkyvä on suuremmalle osalle kiekkokansasta siltikin vielä kenties hieman tuntemattomampi kaveri. Mies itse kuvailee itseään nimenomaan kiekolliseksi pakiksi.

- No, henkilönä olen aika tämmöinen rauhallinen peruskaveri. Kiekkoilijana olen sitten sellainen, joka tykkää pelata kiekon kanssa, rakentaa peliä ja olla mahdollisimman paljon osallisena peliin ja sen rakentamiseen. Haluan kyllä vahvasti sen kiekon itselleni ja pitää sitä, Näkyvä avaa henkilökuvaansa pienen mietinnän jälkeen.

Jyväskylässä alkoi tapahtua

Helsingin Kiekko-Tiikerien kasvatti pelasi myöhemmät juniorivuotensa Espoo Bluesissa, mutta lopullinen läpimurto jäi Espoossa kuitenkin tekemättä. JYPin kanssa solmittu sopimus toukokuussa 2012 ei olisi siis voinut osua parempaan paikkaan.

- Peliajan toivossa sinne Jyväskylään lähdin, koska tiesin että siellä sekä Mestis -, että Liigajoukkue pelaavat samassa hallissa, eikä siinä tulisi siis turhaa matkustelua edes takaisin. Kun siinä sitten piti vaihdella Mestiksen ja Liigan välillä, niin kaupunki ja halli pysyivät kuitenkin samana. Se oli myös sellainen hyvä haaste itselleni, kun siellä pääsi kiinni sellaiseen omaan itsenäiseen elämään ja sekin oli sellainen tärkeä asia sinne siirtymisessä. Ne kolme vuotta Jyväskylässä olivat kyllä hyvä ajanjakso.

Uusia haasteita ja motivaatiota Ruotsista

Tällä hetkellä Näkyvä pelaa ensimmäistä kertaa urallaan ulkomailla -  Luleån riveissä Ruotsissa. Länsinaapurissa kiekkoilu on ollut kovasti nuoren miehen mieleen.

- Se on ollut todella positiivinen kokemus, kaikki on siellä uutta ja jännittävää, niin sitä jaksaakin innostua ihan eri lailla kaikesta. Motivaatio pelata on ihan uudenlainen kun on niin paljon uusia haasteita.

Ruotsin kielen oppiminen on myös jo hyvällä mallilla.

- Kyllä se ihan hyvin alkaa sujua, ymmärrän sitä jo todella hyvin, mutta puhuminen tuottaa vielä vähän vaikeuksia. Se tietty sanasto alkaa jo tarttua ja kerran viikossa meillä on Lennun (Petrell) ja toisen Abbotin kanssa ruotsintunti, niin siellä me ulkomaalaiset keskenään harjoittelemme, Näkyvä naurahtaa.

SHL on Näkyvän mukaan verrattain jopa kovempi sarja, kuin kotoinen SM-Liiga.

- Se on kyllä erittäin kova liiga, sanoisin että se on jopa astetta haastavampi kuin Suomessa. Esimerkiksi taitotaso on siellä kova ja fiksuja pelaajia löytyy todella paljon. Pelityyliltään se on toki myös erilainen, siellä pelataan selkeästi enemmän kiekolla ja nimenomaan jokainen ketju pystyy pelaamaan sen kiekon kanssa, Näkyvä valottaa liigojen eroja.

Pirteästi kautensa aloittaneelle Näkyvälle loppukauden tavoitteet ovat selkeät.

- Tahdon kehittyä vielä pelaajana entisestään ja löytää jutun juurta paremmin. Kunhan pääsee joukkueeseen vielä paremmin mukaan sisään, niin sitä kautta saa vielä kehityttyä paljon.

Leijonat kohtaa iltapäiväpelissä itänaapurin, Venäjän. Näkyvän mukaan Venäjän tähtisikermä pidetään aisoissa nimenomaan kovalla puolustuspelillä.

- Vauhti tulee varmasti kasvamaan edellisestä pelistä, siellä on todella taitavia kavereita vastassa. Kun saadaan sellainen jämäkkyys puolustuspelaamisessa korostumaan, niin pystymme kyllä pelaamaan heidän huipputaitavat yksilönsä sieltä pois. Pelaajia Kovalchuk ja Radulov ovat siinä missä muutkin, kunhan siis vain pelaamme omilla vahvuuksillamme, niin hyvä tulee.